Județul SUCEAVA

Fii unic!

Suceava în imagini

Toamnă la Voroneț (2016)

Data
Loc
Gura Humorului

În perioada 13-16 Octombrie 2016, la Gura Humorului va avea loc festivalul internaţional de film, diaporamă şi fotografie intitulat Toamnă la Voroneț (2016), ediția a XXXVI-a.

În acest an, mari personalități ale cinematografiei autohtone vor veni la Gura Humorului pentru a se întâlni cu cinefilii și pentru a vorbi despre filmul românesc. Printre invitați, îi vom avea pe Vladimir Găitan, Ileana Popovici, Elisabeta Bostan, Draga Olteanu-Matei, Nicolae Mărgineanu, Manuela Hărăbor, Maria Ploae.

Una dintre zilele festivalului, cea de deschidere, îi va fi dedicată filmului „Reconstituirea”, când Ileana Popovici și Vladimir Găitan vor fi invitații unei „reconstituiri” de excepție. Alte două zile din program le vor fi dedicate Elisabetei Bostan și, respectiv, actriței Draga Olteanu-Matei. De asemenea, în festival vor fi prezente și filme noi precum „Războiul Regelui” și „Doar cu buletinul la Paris”.

O premieră importantă este faptul că în acest an festivalul este susținut de Agenția Națională de Presă AGERPRES, care va fi reprezentată de către Directorul general Alex Giboi și echipa AGERPRES (Ioana Răuţă, Mădălina Comana şi Camelia Moise).

AGERPRES va prezenta la Gura Humorului bogăția din arhivele fotografice prin intermediul expoziției „Descoperă Arhiva Fotografică AGERPRES”. De asemenea, cinefilii vor putea urmări un documentar despre România, realizat de Camelia Moise de la Agerpres: „Descoperă România cu Peter Hurley”.

Membrii juriului:

  • Ana Vlad (prejurizare);
  • Mihai Fulger (prejurizare);
  • Nicolae Mărgineanu;
  • Ileana Popovici;
  • Andrei Giurgia (director al Festivalului „Serile Filmului Românesc” (SFR) – Iaşi);
  • Manuela Hărăbor;
  • Elisabeta Bostan (din partea Dacin Sara);
  • Prof. univ. dr. Laurenţiu Damian (din partea UCIN).

Directorul festivalului: Pr. Vasile – Liviu Mihăilă.

Filme în competiția Toamnă la Voroneț

Festivalul „Toamnă la Voroneț” are tradiție, iar participarea internațională în cadrul competiției dovedește și strânsa legătură cu producătorii de film străin.

În cadrul competiției din festival, în acest an s-au înscris 132 de filme. Producțiile reprezintă nouă ţări participante: Africa de Sud, Argentina, Austria, Azerbaidjan, Bulgaria, China, Elveţia, Germania, Israel, India, Japonia, Liban, Marea Britanie, Moldova, Polonia, România, Rusia, Singapore, SUA. În cele din urmă, s-au calificat în finală 39 filme, în cadrul celor trei secţiuni:

  • I Secţiunea film documentar (scurt şi mediumetraj)
  • II Secţiunea film studenţesc (scurtmetraj de ficţiune, documentar, de animaţie sau experimental);
  • III Secţiunea film turistic (scurtmetraj).

„În acest an am preluat frumoasa inițiativă culturală de la Gura Humorului cu speranța că putem aduce un suflu nou evenimentului. Vor fi zile de toamnă cu o mare încărcătură emoțională la Gura Humorului, când ne vom reaminti de filmele românești care au făcut istorie, dar vom pune accent și pe noile producții cinematografice, care merită să fie văzute pe marele ecran. Am considerat necesar să avem zile în care să vorbim, să vedem și să analizăm importanța regalității românești, așadar vom avea o producție foarte importantă – „Războiul regelui”. De asemenea, noutatea care ne bucură este colaborarea cu Agenția Națională de Presă AGERPRES, care ne aduce producții fotografice și de documentar de interes pentru noi și pentru publicul cinefil”, a declarat Directorul Festivalului Pr. Vasile – Liviu Mihăilă.

Lansări de carte cu invitați de marcă la festivalul de la Gura Humorului

Între 13 și 16 octombrie, la Gura Humorului, participanții vor avea parte și de lansări de carte: „Elisabeta Bostan: Imaginarium sau filmul în împărăţia candorii”, cu invitații de onoare Elisabeta Bostan şi Titus Vîjeu. De asemenea, va fi lansat volumul „Anul Regal”, Editura Adenium 2016, unde invitaţi de onoare vor fi prof. univ. Daniel Şandru (director onorific al revistei Timpul și secretar de stat, coordonator al Departamentului Centenar, din cadrul Cancelariei Primului-ministru), prof. univ. dr. Alexandru Muraru, prof. univ. dr. Doru Tompea.

În cadrul festivalului vor fi concerte marca Puiu Crețu, Ștefania Iacob, precum și spectacole de teatru ale trupei de teatru „Birlic” din Fălticeni.

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.