Județul SUCEAVA

Creează!

Suceava în imagini

Moara Dracului

Tip rezervaţie: geologică / morfologică / chei.
Suprafaţă: 1,3 hectare.
Încadrare teritorială-administrativă: municipiul Câmpulung Moldovenesc.
Custode: Direcția Silvică Suceava.

Localizare

În versantul estic al masivului Rarău, pe Valea Moara Dracului, afluent al râului Valea Caselor și prin acesta al Văii Moldova.

Acces

La ieșirea din municipiul Câmpulung Moldovenesc spre Suceava se desprinde spre sud un drum pierdut care urcă pe Pârâul Caselor și apoi pe afluentul vestic al acestuia, Moara Dracului. După circa cinci kilometri, valea se îngustează brusc și se intră în chei, dincolo de care continuă o cărare marcată cu cruce roșie până la Cabana Rarău.

Caracterizare și importanță

Chei spectaculoase cu floră bogată saxicolă.

Istoric

Istoricul cercetătorilor geologice și geomorfologice este aceeași cu al întregului sinclinal Rarău, prezentat la rezervația naturală Pietrele Doamnei – Rarău.

Elemente geologice și morfologice

Cheile sunt tăiate în dolomite triasice masive din flancul extern (estic) al sinclinalului Rarău. În baza lor se poate urmării succesiunea de la șisturile cristaline la dolomite iar deasupra formațiunea de umplutură a sinclinatului (Wildflysch) cu olistolite. Cheile prezintă două sectoare, cel aval lung de circa 60 metri, cel amonte de circa 30 metri. Sunt foarte înguste, de patru-cinci metri, încât abia a putut fi construit un pod de lemn din perete în perete, din păcate astăzi distrus. Pereții prezintă surplombe și scobituri de marmite, mărturie a genezei lor parțial subteran ca niște galerii de peșteră cu tavanul acum prăbușit.

Elemente biologice

Vegeteția lemnoasă cuprinde molid, brad, mesteacăn, plop tremurător, diverse specii de sălcii și un exemplar de tisă (Taxus baccata). Dintre plantele ierbacee mai importante sunt floarea reginei, denumită și floarea de colț (Leontopodium alpinum), urechelnița (Sempervivum tectorum), smeoaia (Flipendula vulgaris), clopoței (Anemone nemorosa), vulturică (Hieracium aurantiacum) și usturoiul sălbatec de munte (sllium montsnum). Fauna de manifere este bogată, adesea întâlnindu-se urme de cerb carpatin, vulpe, lup și râs.

Imagini

Moara Dracului


Surse:

Contact

Ultima actualizare:

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.