Județul SUCEAVA

Ascultă!

Suceava în imagini

Filtrele mașinii. Tu știi ce filtre are mașina ta?

Data publicării
Categoria

Aproape orice autovehicul pe cumbustibili fosili funcționează după același principii tehnologice și bineînțeles utilizează aproape toate aceleași componente în diverse forme și cu diverse particularități. Așa că fie ești un șofer ce își conduce mașina mai mult prin oraș, fie îți place să o turezi în curse extravilane, filtrele auto sunt foarte importante pentru mașina ta și sunt componente ce nu trebuie neglijate, ba din contră apreciate și întreținute!

De principiu filtrele sau datoria de a menține totul curat atât în habitacu, cât și în componentele de funcționare ale motorului, iar acestea sunt de principiu de patru feluri: filtrul de aer al motorului, filtrul de aer din cabină, filtrul de ulei și filtrul de combustibil.

Deși denumuirea lor este destul de explicită în ce privește rolul acestora, mai jos găsiți un rezumat al acestora:

Filtrul de aer al motorului
Filtrul de aer al motorului are rolul de a filtra orice impuritate din aer, care sunt preluate de către motor pentru combustie. Murdaria, rezidurile și praful afectează filtrul de aer al motorului, ducând la uzura acestuia și, implicit, la scăderea performanțelor mașinii. În funcție de mediu și de utilizarea vehiculului (de exemplu: atmosferă cu praf, conducere în mediu urban), schimbați-l, dacă este necesar, de două ori mai des, specialiștii spun că cel mai bine este sa faceti acest lucru odata ce motorul a ajuns la un rulaj de 15.000 km sau chiar mai devreme.

Filtrul de aer din cabină
Orice vehiculul este prevăzut cu un filtru de aer pentru cabină, care vă oferă dvs. şi pasagerilor următoarele beneficii: îmbunătăţeşte confortul la condus reducând concentraţia particulelor şi a mirosurilor, îmbunătăţeşte curăţenia din compartiment și protejează componentele sistemului de control al climatizării împotriva depunerilor de particule.

De obicei, filtrul de aer din cabină se află în spatele torpedoului.

Asiguraţi-vă că filtrul de aer din cabină este întotdeauna instalat. În acest mod se previne pătrunderea obiectelor străine în sistem. Punerea sistemului în funcţiune fără filtru instalat ar putea conduce la degradarea sau deteriorarea sistemului.

La fel ca și filtrul de aer al motorului, ar trebui să schimbi filtrul din cabină, cel puțin o dată pe an.


Imagine preluată de pe site autopieseonline24.ro

Filtrul de ulei
În interiorul motorului, sunt multe piese care funcționează împreună, iar filtrul de ulei este mult mai important pentru durata de viață a motorului, decât filtrul de aer, și are un impact mult mai mare asupra performanței mașinii tale.
De exemplu, pompa de ulei pompează uleiul din motor în filtru, uleiul este apoi curățat printr-un sistem realizat din fibre sintetice. Uleiul este forțat prin presiunea generată de pompă de ulei să treacă prin acel ansamblu de fibre și după, uleiul curatat reintră în motor.
Aveți grijă căci unele filtre de ulei vin și cu o supapă de bypass, în cazul în care filtrul se înfundă, supapa se va deschide lăsând uleiul să ajungă la motor.

Filtrul de combustibil
Filtrul de combustibil se utilizeaza într-o gama variata de domenii, nu doar în cel auto, iar rolul lui este de a bloca diverse impurități din carburanți și pentru a asigura protecția unor componente împotriva uzurii. Filtrele de benzină protejează sistemele de alimentare cu combustibil, îndepartând impuritățile din acesta, pe când filtrele diesel protejează pompa de injecție a motoarelor prin eliminarea de apă și impurități din conținutul combustibilului.
În prezent, cele mai multe filtre de particule sunt construite având la baza un material ceramic, poros, de forma unui fagure. Mărimea, sau volumul filtrului, se afla întodeauna într-o relație de interdependență cu cilindreea motorului. Astfel, cu cât un motor are o capacitate cilindrică mai mare cu atât volumul părtii ceramice a filtrului de particule va fi mai mare.

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.