Județul SUCEAVA

Exprimă-te!

Suceava în imagini

Prelucrarea lemnului

În județul SUceava, binecunoscut pentru întinderile ei vaste de păduri, meșteșugul prelucrării lemnului a prins contur încă din vremuri antice.

Factorii istorico-geografici și-au pus accentul pe dezvoltarea culturii lemnului pe acest meleaguri.

Meșteșugul prelucrării lemnului în județul Suceava diferă de la o zonă la alta, prezenând particularități în special datorită influențelor aduse de etnicii germani, polonezi sau slovaci colonizați imediat după anexarea acestei regiuni la imperiul Austro-Ungar (1774) pe linia tehnicilor de lucru specifice.

În prezent se poate vorbi de o adevărată civilizație a lemnului în județul Suceava, atât prin varietatea tehnicilor folosite la prelucrare, dar și prin importanța pe care o aveau obiectele confecționate din lemn în gospodăria suceveană.

Îmbinând utilul cu frumosul, din lemn se făceau case, șură, poartă și gardul, mobilierul din interiorul caselor (lada de zestre, masa, patul, lavița, blidarul), coveți, poloboace, lingure, războaie de țesut, roata, fusul și furca pentru tors.

În prelucrarea lemnului s-au specializat dulgherii în construcția caselor, șurelor, grajdurilor, tâmplării care făceau uși, ferestre și mobilier, dogarii care confecționau poloboace, ciubere, cofe.

De remarcat sunt decorațiunile de pe toate aceste obiecte având diverse forme geometrice sau florale.


Informații oferite de Consiliul Județean Suceava.

Ultima actualizare:

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.