Județul SUCEAVA

Creează!

Suceava în imagini

Cheile Lucavei

Tip rezervaţie: geologică / morfologică / chei.
Suprafaţă: 33 hectare.
Încadrare teritorială-administrativă: comuna Moldova-Suliţa.
Custode: Direcția Silvică Suceava.
Sit Natura 2000 care se suprapune peste rezervaţie: Găina – Lucina.

Localizare

În versantul estic al Obcinilor Mestecăniș pe drumul ce duce la Lucina, din Valea Moldovei.

Acces

Din comuna Pojorâta situată pe DN 17 (E 576) pe drumul auto care urcă pe Valea Moldovei până la comuna Moldova Sulița (30 km), apoi pe afluentul vestic Lucava, spre Lucina, cunoscuta herghelie de cai huțuli, unde se află și rezervația naturală Tinovul Găina – Lucina. Cheile sunt pe Valea Lucavei, la ieșirea din comună.

Caracterizarea și importanță

Chei ce adăpostesc o vegetație cu elemente protejate.

Istoric

Datorită stâncilor calcaroase ce adăpostesc floarea de colț, monument al naturii, ca și pentru izvorul de apă sulfuroasă bună de băut, în 2004 prin HG 2151/2004 se mărește suprafața rezervației de la 24,30 hectare la 33 hectare.

Elemente geologice

Cheile se află între munții Știrbul (1.477 metri) la nordul și Găina (1.455 metri) la sud, pe valea Lucavei, afluent al râului Moldova. Sunt săpate în dolomite triasice aflate în aripa externă, estică, a sinclinalului Rarău, având o poziție similară cu a Cheilor Moara Dracului, dar sunt mai largi (până la opt metri) permițând trasarea unui drum carasabil prin ele. Pereții au circa 75 metri înălțime și sunt neregulați, cu banchete etajate și sfârtecați în relieful specific dolomitelor, fără urme de marmite, excluzându-se astfel o origine endocarstică. Amonte de chei relieful se domolește și se trece în formațiunile mai moi ale flișului care umple sinclinalul Rarău.

Elemente biologice

În versanții cheilor cresc numeroși molizi, brazi… Cheile sunt importante deoarece aici cresc două plante declarate monumente floristice ale naturii: strugurele ursului (Arctostaphylos uva-ursi) și floarea reginei (Leontopodium alpinum) cunoscută și sub numele de floare de colț sau albumița.

Imagini

Cheile Lucavei


Surse:

Contact

Ultima actualizare:

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.