Județul SUCEAVA

Votează!

Suceava în imagini

Piatra Buhei

Tip rezervaţie: geologică / paleontologică.
Suprafaţă: două hectare.
Încadrare teritorială-administrativă: municipiul Câmpulung Moldovenesc.
Custode: Direcția Silvică Suceava.

Localizare

La poalele estice ale Rarăului, în travilanul municipiului Câmpulung Moldovenesc, la kilometrul doi pe drumul care urcă spre Rarău pe Valea Izvorului Alb.

Caracterizare și importanță

Încastrată în oraș, stânca imensă (de la cota 649 metri la cota 750 metri) este un element peisagistic spectaculos și, în același timp, un punct fosilifer de mare importanță științifică.

Istoric

Cercetările geologice nu pot fi detanșate de ale întregului Rarău, prezentate la rezervația naturală Pietrele Doamnei – Rarău, dar trebuie precizat că în 1964 și apoi în 1971 I. Turculeț a reușit să oprească explorarea imensului sit dolomitic.

Elementele geologice și paleologice

În ultima parte a cursului său pârâul Izvorul Alb traversează solzii flancului extern estetic al sinclinalului Rarău, constituiți din dolomite triasice, jaspuri calovian-oxfordiene și depozite neojurasice de strate cu Aptychus.

Piatra Buhei este, la prima vedere, un pisc semeț de dolomite ce străjuiesc de pe malul drept ieșirea pârâului din sinclinalul Rarău. De interes pentru rezervație nu este însă numai acest element peisagistic ci și deschiderea clară a nivelelor mezozoice de jaspuri radiolarite și strate cu Aptychus. Aceasta din urmă sunt aici fosilifere, conținând paraspecii și parasubspecii care nu au fost semnalate altundeva. Fauna de Aptychusde de aici se păstrează la Muzeul de Originale paleontologice al Universității Alexandru Ioan Cuza Iași.

Elemente biologice

Piatra Buhei este acoperită parțial cu o pădure de amestec și înconjurată cu fânețe, pășune și curți ale localnicilor, ansamblul constituind un peisaj armonios, caracteristic.

Imagini

Piatra Buhei


Surse:

Contact

Ultima actualizare:

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.