Situat în satul (şi comuna) care poartă numele celebrului compozitor, dirijor şi interpret român ridicat de pe meleagurile mirifice ale județului Suceava, complexul se constituie din trei componente: casa memorială, muzeul memorial şi cripta familială din cimitirul satului.
Aici se reconstituie prin intermediul unor exponate autentice (exemplu: pianul Mărioarei Raţiu Porumbescu, sora compozitorului) reprezentând obiecte care au aparţinut familiei, o atmosfera de epocă, preponderent rustică, proprie mediului în care a trăit şi a creat în acest sat întemeietorul muzicii româneşti moderne, Ciprian Porumbescu (1853-1883), sugerându-se relaţiile acestuia cu universul satului, gama de impresii ce şi-au pus amprenta specifică asupra personalităţii şi creaţiei porumbesciene.
Casa Memorială Ciprian Porumbescu, inaugurată în 1953, este adapostită într-o anexă originală (singura care s-a păstrat) a fostei case parohiale de la Stupca (Ciprian Porumbescu), locuită de familia preotului, scriitorului şi militantului român din Bucovina, Iraclie Porumbescu, între anii 1865-1883.
Program de vizitare
- aprilie – octombrie / 10:00 – 18:00
- octombrie – aprilie / 9:00 – 17:00
Tarife de vizitare
- adulți / 4 lei / persoana
- elevi și studenți / 2 lei / persoana
Fonduri documentare
- adulți / 6 lei / persoana
Alte taxe
Taxă fotografiere
- neprofesioniști / 10 lei / ora
- profesioniști / 50 lei / ora
Taxă filmat
- neprofesionişti / 30 lei / ora
- profesionişti / 50 lei / ora (cu contract de parteneriat pentru folosirea imaginilor în scop comercial)
Taxă ghidaj (la cerere)
- română / 30 lei / ora
- engleză / 50 lei / ora
Servicii gratuite pentru persoanele cu handicap fizic grav, copiii din centrele de plasament, veteranii de război și lucrătorii actuali și pensionari din rețeaua muzeală. Reducere 50% pentru pensionari.