O adevărată comoară a culturii populare, meșteșugul încondeierii ouălor este strâns legat de arta broderiei și a decorațiunilor care se transformă un lucru obișbuit într-un lucru deosebit de frumos.
Oul reprezintă filozofia existenței umane și istoria străbună, o mărturie a datinilor, credințelor și obiceiurilor pascale.
Meșteșugul se învață în familie și se transmite din generație în generație. Pentru ochiul expert există o abundență de creativitate exprimată prin diverse tehnici de lucru și stiluri personale.
Cei neinițiați vor descoperii o sărbătoare a culorilor, un adevărat test al răbdării și o pasiune unică ce încântă văzul și sufletul.
Meșteșugul de a încondeia ouă se observă în armonia culorilor, delicatețea modelelor transmise din generație în generație și măiestria execuției, ridicând acest meșteșug la rangul de artă.
Ouăle sunt încondeiate în trei-patru culori, de obicei, ținând cont și de simbolul fiecărei culori în parte: roșu (soare, foc, dragoste), negru (eternitate, statornicie, absolutism), galben (lumina, bogăția recoltelor, tinerețea, aspitalitatea), verde (forța naturii, rodnice, speranță, prospețime), albastru (sănătate, seninul cerului), violet (stăpânirea de sine, răbdare, încredere, dreptate). Paleta cromatică a ouălor încondeiate face diferența între principalele zone în care se practică acest meșteșug.
Asfel, culoarea roșie este specifică zonei Brodina, negru zonei Ciocănești, verde și albastru pentru Ulma sau portocaliul pentru Moldovița.
Din ornamentarea geometrică a ouălor deosebim simboluri și semnificații precum:
- linia dreaptă verticală – viața;
- linia dreaptă orizontală – moartea;
- linia dublă dreaptă – eternitatea;
- linia cu dreptunghiuri – gândire și cunoștinșă;
- spirală – timp, eternitate.
Informații oferite de Consiliul Județean Suceava.