Județul SUCEAVA

Gândește!

Suceava în imagini

Foliile auto – ce spune legea și în ce service se montează?

Data publicării
Categoria

Marea majoritate a șoferilor aleg să monteze folii pe geamuri, unii din motive estetice, iar alții pentru cele practice. Există o varietate de astfel de accesorii auto, unele cu protecție solară, altele antiefracție, cu blocare a razelor UV. Ceea ce mulți nu știu este că nu toate sunt legale. De altfel, nu contează numai ca folia să fie omologată R.A.R., ci și centrul în care aceasta se montează trebuie să dețină autorizație în acest sens, dovada că știu cum trebuie aplicată corespunzător.

MasterAuto Glass este unul dintre cele mai apreciate service-uri din Suceava, atât pentru serviciile de montaj al foliilor în conformitate cu legea, cât și pentru serviciile de înlocuire geamuri și parbrize ce vizează autoturismele, autoutilitarele și camioanele. Cei interesați găsesc pe masterautoglass.ro informații cu privire la ce implică acestea și alte detalii de interes.
Pentru ca fiecare să ia cea mai bună decizie atunci când vine vorba despre montarea de folii auto, iată care sunt aspectele de avut în vedere și recomandările celor de la MasterAuto Glass.

Foliile auto și montarea lor corespunzătoare

Nenumărate service-uri își prezintă disponibilitatea pentru această categorie de servicii, însă prea puțini conducători auto știu că nu este suficient ca foliile pe care le montează să fie omologate R.A.R. Cel care le instalează trebuie să fie un agent economic autorizat de R.A.R. pentru activitatea aceasta, o persoană care știe că folia trebuie să respecte condițiile de vizibilitate și un anume grad de opacitate.
Prețul nu ar trebui nicidecum să fie criteriul definitoriu în alegerea service-ului. Un cost redus poate fi specific foliilor ce au timbru R.A.R., însă ce au fost montate de un service neautorizat în acest sens. Cei care doresc garanția că fac o investiție rentabilă pot verifica lista cu atelierele omologate în acest sens, disponibilă în mediul online.

În continuare este interzisă montarea de folii solare pe parbriz și pe geamurile laterale frontale. Dacă cele laterale din spate și luneta nu sunt esențiale în ceea ce privește vizibilitatea din interior, mai ales dacă există oglinzi retrovizoare exterioare din ambele părți, lucrurile stau altfel în privința celorlalte. Montarea foliilor este deci permisă în cazul acestora când este respectată însă legea – montarea de folii omologate la un service autorizat R.A.R.

Geamurile laterale din față trebuie să prezinte o transparență măcar de 70%, aceasta fiind în fapt forma din care vin deja din fabrică pentru că sticla lor este tratată. Poate fi vorba de o transparență cuprinsă între 75 și 85%.

Legea din țara noastră permite în cazul acestora o transparență de minimum 70%, deci singurele opțiuni ale șoferilor fiind modele cu opacitate de cel mult 5 – 15%. Varianta unică ce vizează geamurile laterale din față pentru a fi în conformitate cu legea este cea a foliilor cu opacitate de circa 5%. Acestea nu influențează cu mult transparența geamurilor din fabrică. Pe masterautoglass.ro sunt disponibile astfel de folii, precum și serviciile aferente de montare, oferite de experți autorizați în acest sens.

Llumar este un exemplu de brand ce fabrică astfel de folii, apreciate pentru eficiența crescută pe care o prezintă. Cei interesați pot beneficia și de servicii de montare de folii cu opacitate de 15, 20, 35 sau 50% respectiv pe geamurile laterale din spate și lunetă, atât pentru o estetică aparte, cât și pentru un grad sporit de confort. În general timpul de montare a acestora este de 4 – 5 ore, după caz, foliile fiind omologate R.A.R. pentru orice tip de autoturism. Un alt nume de producător de astfel de produse renumite pentru calitate este Sun Tek. Folii auto de la acest producător sunt de asemenea disponibile în gama de produse oferite de MasterAuto Glass. Simulatorul disponibil pe site-ul menționat constituie un real ajutor pentru cei care doresc să monteze folii pe automobil, însă sunt indeciși în privința transparenței acestora.
Unii conducători auto se întreabă de ce se produc mereu schimbări în ceea ce privește legea ce le vizează. Singurul motiv îl reprezintă faptul că este necesară alinierea la standardele impuse la nivel european. În orice caz, în ceea ce privește foliile pentru parbriz, prea puțin sunt solicitate serviciile ce le vizează întrucât procentele ce le câștigă opacitatea parbrizului nu au nici un fel de influență asupra condițiilor de confort. Informarea în ceea ce le privește însă este necesară pentru a evita amenzile usturătoare aferente.

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.