Județul SUCEAVA

Implică-te!

Suceava în imagini

Vatra Dornei – Pasul Rotunda

Traseu: Vatra Dornei – baza Vârfului Ouşorul – Schitul Sf Cruce – Vârful Icoana – Vârful Omu – Pasul Rotunda.

Marcaj: banda albastră până la Vârful Omu, după care bandă roşie până la Pasul Rotunda.
Timp aproximativ de parcurgere: 20-22 ore.

Timpi intermediari:

  • Vatra Dornei – Vârful Runc – baza Vârfului Ouşorul / două ore și 45 de minute – trei ore
  • baza Vârfului Ouşorul – intersecţie traseu spre schitul Sfânta Cruce / ccinci ore și jumătate și șase ore
  • intersecţie traseu spre Schitul Sfânta Cruce – Lacul Icoana / două ore – două ore și jumătate
  • Lacul Icoana – poalele Vârfului Omu / trei ore și jumătate – patru ore
  • poalele Vârfului Omu – Pasul Rotunda / trei ore – trei ore și jumătate ore

Caracteristicile traseului: este recomandat iarna doar turiștilor bine antrenați și echipați.

Traseul are ca punct de plecare staţiunea Vatra Dornei. Accesul se face din dreptul bisericii de la baza Runcului.

Traseul urmărește creasta principală a masivului Suhard pe directia este-vest. Aproximativ 80% din traseu are loc prin poieni, pajişti subalpine, restul fiind prin pădure. Oferă nenumărate puncte de belvedere.

Primul punct de belvedere este Vârful Runc (1.149 metri) la care se ajunge în aproximativ 20-25 de minute. Poteca urmează culmea Runcului până la baza Vârfului Ouşorul (1.639 metri) unde se ajunge în aproximativ două ore și 45 de minute – trei ore. Este un bun loc de aprovizionare cu apă.

În continuare, traseul merge pe curba de nivel pe versantul nordic al Ouşorului, ajungând după aproximativ o oră în apropierea Vârfului Iacob (1.300 metri). Traseul parcurge pe rând zonele vârfurilor Iacob și Tarniţa, ajungând în aproximativ două ore (de la baza Ouşorului) sub Vârful Fărăoane (1.715 m.). Se poate face o scurtă ascensiune pe acest vârf, fiind un foarte bun punct de perspectivă. Această abatere necesită aproxiv două ore și jumătate.

Traseul ocoleşte varful prin poieni acoperite de tufişuri de merişor şi afin. Poteca ajunge la un izvor și apoi la un stâlp indicator turistic (punct de intersecţie cu traseul marcat cu punct roşu ce vine din Ciocăneşti şi coboară în Coşna). De aici în aproximativ 30 de minute se poate ajunge la schitul Sfânta Cruce, traseul către Ciocăneşti.

Traseul ocoleşte până la Vârful Omu (1.932 metri) vârfurile Bâtca Târşului (1.548 metri), Şveiţaria (1.562 metri) și Pietrele Roşii (1.773 metri).

Lacul Icoana se află la aproximativ două ore – două ore și jumătate de mers pe creastă de la intersecția cu traseul de acces către schitul Recele. Până la poalele vârfului Omu, de la schitul Sf Cruce se face aproximativ cinci ore și jumătate – șase ore. Urcușul pe Vârful Omu (1.932 metri) durează o oră.

Revenind la traseu, se ocolește Vârful Omu pe fața sudică, prin văi de grohotiş, și se merge apoi timp de trei ore – trei ore și jumătate pe cumpăna dintre pâraiele Someşului Mare şi a Bistriţei Aurii ocolind Vârful Cociorbii pe la sud-vest către Pasul Rotunda.

Din Pasul Rotunda pentru a ajunge la DN 17, în satul Cârlibaba, se merge pe direcția nord-est până la valea Bistriţei Aurii.

Vezi traseul pe hartă.

Ultima actualizare:

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.