Județul SUCEAVA

Exprimă-te!

Suceava în imagini

Biblioteca Municipală G. T. Kirileanu (Vatra Dornei)

În anul 1901, primarul patriot Vasile Deac construiește Palatul Național Român, care a construit de atunci și până astăzi, sediul bibliotecii publice dornene.

Înființarea cabinetului de cetire (o mie de volume în limba română primite prin donație) a devenit pe atunci o necesitate pentru păstrarea limbii și culturii române în Bucovina, ca revers al impunerii influențelor austro-ungare.

În anul 1992 biblioteca primește denumirea G. T. Kirileanu (personalitatea dorneană cu vastă cultură umanistă, a fost bibliotecar al Case Regale).

Actualmente, colecțiile bibliotecii dornene însumează circa 100. 000 volume, având caracter enciclopedic, iar compartimentarea spațiilor se prezintă astfel: secția de împrumut pentru cititorii adulți, secția de împrumut pentru cititorii copii, sala de lectură cu 64 de locuri, depozite de carte, Sala memorială Ion LUCA (dramaturg dornean), Salonul oamenilor de seamă dorneni, două săli de artă contemporană (tablouri ale pictorilor Gavril Cacica, Theodora Varahil Moraru și Grigore Ursu, precum și sculpturile în rădăcini ale dorneanului Ion Scurei).

Imagini

Biblioteca Municipală G. T. Kirileanu (Vatra Dornei)

Contact

  • Biblioteca Municipală G. T. Kirileanu (Vatra Dornei)
  • voice+4 0230 317 072
  • strada Mihai Eminescu, numărul 56, Vatra Dornei, judeţul Suceava
  • Download vCard

Ultima actualizare:

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.