Județul SUCEAVA

Vinde!

Suceava în imagini

Păstrăvăria Valea Putnei

Păstrăvăria Valea Putnei, aflată în administrarea Ocolului Silvic Pojorâta din cadrul Direcţiei Silvice Suceava, este situată în apropierea localităţii Valea Putnei, la o altitudine de o mie de metri și are un număr de 28 bazine şi un luciu de apă de 4.300 de metri pătrați.

Păstrăvăria are o capacitate nominală de zece tone de peşte anual pentru consum, însă reușește să valorifice circa 15 tone. Vânzările se fac direct către solicitanţi.

Periodic se produc şi puieţi de păstrăv indigen pentru repopularea apelor de munte, însă din familia salmonide se crește păstrăv curcubeu (Salmo gairdneri – Regenbogenforelle) şi păstrăv fântânel (Salvelinus fontinalis – Bachsaibling).

Iniţial, păstrăvăria avea caracter mixt: consum şi repopulerea apelor de munte din bazinele Dornelor, Pojorâta, Vama şi Moldoviţa, dar în ultimii ani, datorită capacităţii mari de incubare a Păstrăvăriei Brodina, aceasta produce alevini de păstrăv indigen pentru repopularea apelor de munte.

Păstrăvăria produce păstrăv numai pentru consum.

Păstrăvăria Valea Putnei este una dintre cele mai vechi păstrăvării din ţară. Ea a fost îinfiinţată în anul 1890 la sugestia regelui Carol I, cu scopul de a repopula râurile de munte. Iniţial au fost construite 15 bazine din pământ, toate aparţinând familiei Antonovici. În perioada 1954-1955 s-a reconstruit păstrăvaria, în aval de vechiul amplasament. Între 1979 şi 1981 s-au realizat unele modernizări, numărul bazinelor ajungând în prezent la 38, toate din ciment. Aici se cresc puieţi de păstrăv fântănel, curcubeu şi indigen. Aceste soiuri de păstrăv au devenit o delicatesă cu ajutorul silvicultorului Otto Zalutschi, locuitor din sat, care în anii ’50 ai secolului trecut a avut ideea de a prepara peştele într-o nouă reţetă: afumat la foc molcom din crengi răşinate şi înăbuşit în cetină de brad. Astfel s-a creat păstrăvul la cobză.

Imagini

Păstrăvăria Valea Putnei

Contact

Ultima actualizare:

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.