Județul SUCEAVA

Exprimă-te!

Suceava în imagini

Pictura icoanelor

Ocupând un loc de seamă în creația noastră, populară, creatorii din zonă au impus o modalitate de pictură pe sticlă și pe lemn locală, preluând scene din frescele mănăstirilor și gravurile vechi, replici după icoane tradiționale și imagini din obiceiurile și ocupațiile locale.

În acest ținut al mănăstirilor, pictura icoanelor de lemn, lucrate în stil bizantin, folosește formulele transmise de-a lungul multor generații.

Pictura icoanelor pe sticlă, se realizează pe spatele acesteia, astfel încât aceaste atât ca suport al picturii, cât și ca luciu al suprafeței pictate.

O particularitate deosebită a lucrărilor realizate în această zonă este remarcabilă finețe a desenului, precum și sobrietatea culorilor.

Icoanele pe sticlă și pe lemn din județul Suceava sunt de o rară frumusețe artistic remarcându-se prin cromatica folosită, care nu depășește paleta altițelor geometrice, mergând de la tensiunea albastrului de Voroneț până la culorile aureolelor, care, în marea lor majoritate, sunt lucrate în foiță de aur.


Informații oferite de Consiliul Județean Suceava.

Ultima actualizare:

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.