Județul SUCEAVA

Gândește!

Suceava în imagini

Tradiții și obiceiuri populare

Județul Ssceava este cunoscut pentru costumele sale populare, mobilă, olăritul, tapiseria și covoare.

Fiecare detaliu al acestor meșteșuguri reflectă istoria și moștenirea culturală a regiunii, fiind în același timp îndeletniciri unice care pot fi transmise de la o generație la alta. În pus, lucrările complexe de artă, cum ar fi ouăle încondeiate de Paște, pâinea împletită, măștile populare și costumele tradiționale sunt realizate pentru celebra animite sărbători religioase.

Exemplele acestei arte sunt expuse în muzeele de artă populară pe tot cuprinsul județului Suceava.


Informații oferite de Consiliul Județean Suceava.

Prelucrarea lemnului

În județul SUceava, binecunoscut pentru întinderile ei vaste de păduri, meșteșugul prelucrării lemnului a prins contur încă din vremuri antice.

Află mai multe

Încondeierea ouălor

O adevărată comoară a culturii populare, meșteșugul încondeierii ouălor este strâns legat de arta broderiei și a decorațiunilor care se transformă un lucru obișbuit într-un lucru deosebit de frumos.

Află mai multe

Pictura icoanelor

Ocupând un loc de seamă în creația noastră, populară, creatorii din zonă au impus o modalitate de pictură pe sticlă și pe lemn locală, preluând scene din frescele mănăstirilor și gravurile vechi, replici după icoane tradiționale și imagini din obiceiurile și ocupațiile locale.

Află mai multe

Olăritul

Unul dintre cele mai vechi meșteșuguri, lăritul a apărut ca o necesitate a oamenilor de a prepara și păstra hrana.

Află mai multe

Țesutul

Țesutul ocupă un loc aparte în arta tradițională meșteșugărească. Țesutul și cusutul se făceau în familia și reprezentau partea din îndeletnicirile de bază ale femeii, fiind și astăzi o realitatea în satul sucevean.

Află mai multe

Portul popular

Portul popular pune în evidență talentul și sensibilitatea pentru frumos a locuitorilor acestor zone, care în zilele de sărbătoare îmbracă aceste straie.

Află mai multe

Măștile populare

Confecționarea măștilor populare în tradiția populară este strâns legată în special de sărbătoare de iarnă. În cadrul obiceiurilor de iarnă desfășurate în vetrele satelor, masca are un rol extrem de important.

Află mai multe