Județul SUCEAVA

Dezvoltă!

Suceava în imagini

Portul popular

Portul popular pune în evidență talentul și sensibilitatea pentru frumos a locuitorilor acestor zone, care în zilele de sărbătoare îmbracă aceste straie.

Ca și în trecut, femeile din judeșul Suceava lucrează costumele populare manual, folosind motive floristice: spicul, soarele, frunza și nu în ultimul rând, crucea simbolizând credința în Dumnezeu.

Portul femeiesc este format dintr-o cămașă bogat împodobită cu motive florale și geomerice, o catrință țesută cu fir de auriu, care este legată în talie cu brâu colorat, iar în picioare se poartă opinci. Iarna, femeile poartă bundițe, ciorapi și baticuri din lână.

Portul bărbătesc este format dintr-o cămașă mai lungă, care prezintă în general o broderie geometrică în culori de negru sau maro, legată la mijloc cu o curea din piele, o vestă (bundiță) cu piele albă în afară decorată cu motive florale sau geometrice și adausuri din blană de jder și cu blană spre interior, ițari din lână, pe cap o căciulă din piele de miel, iar în picioare opinci.

Există și anumite haine pentru anotimpurile reci, respectiv sumanul, folosit toamna – este confecționat dintr-o haină din lână deasă – și cojocul – o haină lungă până la genunchi, cu blana întoarsă în interioar și pielea în afară, decorat cu flori brodate.

Indiferent de zona etnografică, frumsețea portului popular din județul Suceava a făcut înconjurul lumii, peste tot fiind admirat și apreciat.


Informații oferite de Consiliul Județean Suceava.

Ultima actualizare:

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.