Județul SUCEAVA

Creează!

Suceava în imagini

În dialog cu monumentele. 40 de ani de restaurare ştiinţifică

Data
Loc
Mănăstirea Humorului

Asociaţia Art Conservation Support anunţă organizarea, la Mănăstirea Humorului, a unui eveniment ce marchează împlinirea a 40 de ani de la debutul restaurării ştiinţifice a picturii murale din România.

Alegerea momentului nu este deloc întâmplătoare. Cu 40 de ani în urmă, la mănăstirea Humor, se organiza primul şantier pilot din România pentru conservarea picturii murale. Astfel, în 1972, la intervenţiile de conservare a picturii murale erau invitaţi să participe tineri specialişti sau “învăţăcei” din România, alături de specialişti remarcabili din Italia. Experienţa specialiştilor străini şi seriozitatea tinerilor de la noi din ţară au fost elemente cheie în stabilirea unei metodologii de lucru adaptate particularităţilor picturilor murale din România. Practic, ceea ce până la acel moment se considera o activitate secundară ce revenea pictorilor, a devenit o disciplină în sine.

Vineri, 21 Septembrie 2012 şi sâmbătă, 22 Septembrie 2012, începând cu ora 9:00, în sala de conferinţe de la Pensiunea Passiflora, vor avea loc sesiuni de comunicări şi dezbateri de specialitate, prezente fiind personalităţi ale domeniului: restauratori, istorici de artă, chimişti, printre care şi participanţi la şantierul pilot de la Humor din 1972.

Evenimentul este însoţit de o expoziţie de fotografie documentară cu restaurarea picturii murale din Bucovina. În program sunt incluse vizite însoţite de explicaţii de specialitate despre procesul de conservare-restaurare desfăşurat la monumente precum: Humor, Dragomirna, Arbore, Suceviţa, Moldoviţa.

Evenimentul face parte din seria de acţiuni demarate de Asociaţia Art Conservation Support în luna septembrie a acestui an în cadrul proiectului În dialog cu monumentele. 40 de ani de restaurare ştiinţifică, finanţat în cadrul sesiunii II /2012 pentru proiecte culturale, de către Administraţia Fondului Cultural Naţional, instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional. Proiectul ne propune să vedem care a fost şi este parcursul restaurării în România şi care este drumul de urmat, printr-o abordare complexă a domeniului conservării picturii murale adresându-se mai multor categorii de beneficiari printr-o serie de acţiuni: tur ghidat pentru turiştii care vizitează în luna septembrie trei dintre cele mai importante monumente din Bucovina: Suceviţa, Arbore şi Humor.

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.