Județul SUCEAVA

Fii tu primul!

Suceava în imagini

Fâneţele montane Todirescu

Tip rezervaţie: botanică / fâneață.
Suprafaţă: 38,10 hectare.
Încadrare teritorială-administrativă: comuna Stulpicani.
Custode: Direcția Silvică Suceava.
Sit Natura 2000 care se suprapune peste rezervaţie: Rarău – Giumalău.

Localizare

În masivul Rarău pe versantul estic al muntelui Todirescu ce se desface din Vârful Rarău spre sud-est.

Acces

Din orașul Câmpulung Moldovenesc a se vedea traseul la Codrul secular Slătioara. De la Cabana Rarău (a se vedea accesul la Rezervația Pietrele Doamnei) și de aici în Vârful Rarău până în muntele Todirescu, marcaj bandă roșie.

Caracterizare și importanță

Pășune aplină situată deasupra Codrului secular Slătioara. Adăpostește o bogată floră montană cu specii monumentale botanice ale naturii.

Istoric

Profesorul Mihail Gușuleac a propus punerea sub ocrotire a Codrului secular Slătioara care avea la partea superioară ca zonă tampon fânețele Todirescu. Prin HCM nr. 1149/1931 a fost pus sub protecție odată cu Codrul secular Slătioara, apoi ca rezervație independentă prin Dec. Cons. Jud. Suceava nr. 433/1971, confirmată prin Legea nr. 5/2000 la nr. 2.734.

Condiții geologice și pedologice

Substratul îl constituie formațiunea de Wildflysch din umplutura sinclinalului Rarău pe care s-a dezvoltat sol podzolic și pe calcare rendzine.

Elemente biologice

Rezervația adăpostește o bogată floră montană cu specii de plante mai rare precum usturoiul siberian (Allium sibiricum), severția (Swertia perennis) și ghințura (Gentiana clusii), iar de pe creastă bârcoace (Cotoneaster integerrima) și urechelnița (Sempervivum montanum). Covorul vegetal mai cuprinde și alte plante, precum frumoasa arnică (Arnica montana), ale cărei petale portocalii se văd de departe, nenumărate margarete (Leucanthemum vulgare și Tanacetum corymbosum), vinețeaua (Centaurea phtygia), diverși clopoței (Campanula persicifolia, Campanula patula și Campanula abietina), omagul (Aconitum anthora), clocotișul (Rhinanthus glabra), bulbucul (Trollius europaeus), scorzonera (Scorzonera rosea), gențiana (Gentianopsis ciliata)…

Fauna este reprezentată de numeroase animale de munte precum ursul carpatin, râsul, cerbul carpatin, veverița și cocoșul de munte (Terao urogallus). Între lepidoptere, Ion Nemeș a descoperit aici două specii noi de fluturi pentru țara noastră.

Imagini

Fâneţele montane Todirescu


Surse:

Ultima actualizare:

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.