Județul SUCEAVA

Creează!

Suceava în imagini

Răchitișul Mare

Tip rezervaţie: botanică.
Suprafaţă: 116,40 hectare.
Încadrare teritorială-administrativă: comuna Breaza.
Custode: Direcția Silvică Suceava.

Localizare

În versantul estic al Obcinii Mestecăniș, între pârâiele Tătarca Mare și Tătarca Mică, se află dealul Răchitișul Mare între 1.000 și 1.260 metri altitudine.

Acces

Din DN 17 (E 576), Vatra Dornei – Suceava, se desface la Pojorâta, drumul ce duce la Izvoarele Sucevei, pe valea Moldovei. La 24 kilometri se găsește localitatea Breaza de Sus, unde se află spre vest Dealul Răchitișul pe care este situat rezervația.

Caracterizare și importanță

Rezervația ocupă pante ce ajung la 30 grade pe care se află din abundență un element boreal circumpolar de mare valoare floristică și foarte rar în flora României: strugurele ursului (Arctostaphylos uva-ursi).

Istoric

Strugurele ursului a fost menționat aici încă din anul 1859 de cercetătorul austriac F Herbich iar flora a fost studiată de prof. Traian I. Ștefureac în anii 1959 – 1961.

Condiții geologice și pedologice

Rezervația se află pe formațiunile flancului estic al sinclinalului Rarău (calcare și serpentinite) și pe formațiunea șisturilor negre (orizontul sferasideritic) al Pânzei de Tarcău. Pe serpentinite și șisturile negre se dezvoltă sol brun de pădure cu structură argilo-nisipoasă cu pH de 5,0 – 5,5 și pe calcare soluri scheletice subțiri, rendzinice, cu pH de 5,5 – 6,5, ceea ce determină o variație a vegetației.

Elemente biologice

Vegetația forestieră cuprinde pinul silvestru, molidul și mesteacănul comun. Dintre subarbuști, merișorul (Vaccinum vitis-idaea), afinul (Vaccinum myrtillus), răchițele (Oxycoccus palustris). Vegetația ierboasă este reprezentată printr-un mare număr de flori între care: gușa porumbelului (Silene dubia), vulturica (Hieracium transsylvanicum), trestia de câmp (Calamagrostis arundinacea), perișorul (Pyrola rotundfolia și P. Secunda), clopoțelul (Campanula persicifolia), garoafa de munte ( Dianthus carthusianorum), endemismul (Melampyrum saxosum), curechi de munte (Ligularia sibirica). De subliniat prezența relictului glaciar de munte valoare floristică strugurele ursului (Arctostaphylos uva-ursi).

Imagini

Răchitișul Mare


Surse:

Contact

Ultima actualizare:

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.