Tip rezervaţie: botanică / tinov.
Suprafaţă: 681,890 hectare.
Încadrare teritorială-administrativă: comuna Poiana Stampei.
Custode: Direcția Silvică Suceava.
Sit Natura 2000 care se suprapune peste rezervaţie: Tinovul Mare Poiana Stampei.
Localizare
În depresiunea Dornelor, sub Pasul Tihuța, lângă Comuna Poiana Stampei.
Acces
Pe DN 17 (E 576), la 20 kilometri de la Vatra Dornei, se află comuna Poiana Stampei în dreptul căreia începe rezervația denumită de localnici Tinovul Mare, care poate fi vizitat grație unui pod din lemn de 900 de metri lungime ce face posibilă traversarea mlaștinii.
Caracterizare și importanță
Mlaștină oligotrofă cu floră specifică și vegetație lemnoasă bogată. Situată pe un teren plan, la altitudinea de 900 de metri. Este cea mai mare rezervație de mlaștină de turbă din țară.
Istoric
Analizele și studiile aprofundate privind tinoavele din această parte a țării au fost efectuate de către academicianul Emil Pop, fiind declarate monumente ale naturii prin HCM în 1955. Acestea sunt rezervația de turbă de la Luci și tinoavele de la Poiana Stampei și de la Șaru Dornei.
Categorii geologice și pedologice
La bază sunt depozite eocene ale bazinului Bârgău și formațiunea vulcanogen-sedimentară a Munților Călimani, pe care se dispune un strat gros de turbă mai ales pe seama mușchiului arctic coada mâșii (Sphagnum sp.).
Elemente biologice
Vegetația forestieră cuprinde: pinul silvestru (Pinus sylvestris forma turfosa), mesteacănul pufos (Betula alba subspecia glutinosa) și diverși hibrizi ai acestuia cu alte specii de mesteceni precum și alte diverse specii comune: plopi, molizi și scoruș.
Vegetația de subarbuști cuprinde merișorul (Vaccinium vitis-idaea), afinul (Vaccinium myrtillus), răchițeaua (Oxycoccus palustris). Vegetația ierboasă (relativ săracă din cauza acidității solului) cuprinde mai frecvent speciile: feriga (Drypterix cristata), ruginarea (Andromeda polyfolia), vuietoarea (Empetrum nigrum), calcea calului (Caltha palustris subspecia laeta), gălbășoara de turbărie (Lysimachia thyrsiflora), curechiul de munte (Ligularia sibirica), bumbăcărița (Eriophorum vaginatum), rogozul (Carex pauciflora), trestia de turbă (Calamagstis neglecta)… iar dintre briofite menționăm: Sphagnum wulfianum, muschi frunzos (relict arctic și subarctic caracteristic unor zone periferice de zăvoiaie de tip finlandic), Splachnum ampullaceum, Thuidium lanatum…
Fauna este deosebit de interesantă pentru că în afara speciilor comune de mamifere ale zonei (urs, lup, vulpe, jder…), își găsesc loc de refugiu unele relicte cu un areal foarte îndepărtat în Groenlanda, Scoția și Extremul Orient, cum sunt rotiferele Dinocharis intermedia, Elosa woralli, Lecame ploenesis, Morulina gigantea, tardigradul Macrobiotus dubius, necunoscut în Europa centrală și sudică. În ceea ce privește microlepidopterele, Ion Nemeș a descris câteva specii noi pentru fauna țării: Glyphiterix hawosthana, Cnephasia alternella, Agryphilla tristella forma hübnerella, Epinotia gimmerthaliana, Argyroploce schafferana, Zeiraphera ratzeburgiana, Coleophora glitzella, precum și raritățile Ancylis anguicella, Catopria margaritella…
Imagini
Surse:
- Arii naturale protejate din Bucovina / prof. dr. Marcian BLEAHU, Adrian DONE și Tatiana DONE / Gura Humorului, Terra Design, 2006;
- Agenția pentru Protecția Mediului Suceava.
Contact
- Tinovul Poiana Stampei
- comuna Poiana Stampei, județul Suceava
- Download vCard
cristi
buna ziua
se poate vizita acest tinov?
multumesc
TEO
DA SE POATE MAI MULT DEATAT ESTE O ZONA FF FRUMOASA CU OAMENI PRIMITORI SI SERVIABILI,MAI ESTE O TURBARIE SI ANUME TURBARIA ANDRIENI .SE POATE VIZITA DORNISOARA,TESNA,SI MULTE ALTELE CU CAZAREA SE GASESTE LA PARTICULAR LA PRETURI REZONABILE ,IAR MANCAREA SE GASESTE DIN PLIN DAR SFATUL MEU ESTE SA ABANDONEZI PENTRU CAT STAI PRIN ACEA ZONA MANCAREA DE ORAS SI INFRUPTATE CU MANCARE TRADITIONALA DIN ACEA ZONA.(BALMOS,BURETI LA GRATAR,FRAGUTE CU SMANTANA SI MAMALIGA ,MAMALIGA CU BRANZA,ETC.