Județul SUCEAVA

Votează!

Suceava în imagini

Muzeul de Istorie (Siret)

Aşezat pe malul râului, de la care şi-a împrumutat numele, oraşul Siret a cunoscut o dezvoltare înfloritoare în timpul lui Petru I Muşat (1375-1391), când pentru o perioadă ca reşedinţă voievodală, a devenit un centru important al vieţii economice, politice, administrative şi culturale.

Cercetările arheologice efectuate în 1968-1969; 1972-1984, continuate în 1992-2005 în punctul Dealul Ruina – unde se află o aşezare fortificată din Hallstatt A şi la Biserica Sf. Treime, au adus o contribuţie notabilă la cunoaşterea evoluţiei aşezării, fără a elucida toate problemele legate de istoria acestor locuri.

Încă din 1863 s-a început colectarea obiectelor legate de istoria acestor locuri. În 1871, lua fiinţă Societatea Muzeului din Siret. Activitatea de adunare a mărturiilor istorice este continuată după 1918, de către profesorii şcolii din localitate.

În 1985 a fost realizat Muzeul de Istorie, a cărui tematică este formarea şi dezvoltarea târgurilor şi oraşelor medievale de la est de Carpaţi, în cadrul căreia sunt prezentate şi numeroase aspecte de istorie locală.

Sala I

Sunt prezentate piese ce ilustrează evoluția acestei zone în epoca pietrei și cea a metalelor.

Sala II

Materialele expuse se referă la etapa de organizare politică din secolelor X-XII, la existența acelor formațiuni prestatale, care vor sta la baza construirii statului feudal independent Moldova (1359), oferind românilor de la răsărit de Carpați, cadrul adecvat menținerii independenței și afirmării pe plan politic, economic și cultural.

Sălile III-IV

Prezența unor bogate urme arheologice în târgurile și orașele Moldovei, din care o parte sunt prezentate în expoziție, dovedește foptul că există un interes schimb de produse cu sătenii din jur, care își procurau unelte, produse meșteșugărești realizate în atelierele de fierărie, olărie, dulgherie, ateliere ale căror aspecte inferioare, pot fi urmărite în reproducerile din aceste săli.

Sala V

Sunt prezentate imagini care pun în evidență faptul că orașele erau lipite de ziduri înconjurătoare, ele având fortificații mai simple. Cahlele smălțuite, împodobite cu diverse motive ornamentale, care sunt expuse, încearcă să reconstituie interiorul locuințelor.

Sălile VI-VII

Sunt relevate categorii sociale care trăiesc în oraș: meșteșuguri, negustori, ostași din gardă… Pentru pregătirea viitorilor dregători domnești, existau și școli. O asemenea școală a existat și la Siret, deoarece în materialele Universității din Craiova sunt menționați 18 studenți din orașele moldave, dintre care și Siret.
Sunt prezentate cetățile mai importante din Moldova: Suceava, Neamț, Hotin, Soroca și Orhei.

Program de vizitare

  • aprilie – octombrie / marţi – duminică / 10:00 – 18:00
  • octombrie – aprilie / marţi – duminică / 9:00 – 17:00

Tarife de vizitare

  • adulţi / 6 lei / persoana
  • grup copii / 1,5 lei / persoana

Alte taxe

Taxă fotografiere

  • 5 lei / ora

Taxă filmat neprofesionişti

  • 10 lei / ora

Taxă filmat profesionişti

  • 50 lei / ora

Ghidaj la cerere

  • 30 lei / ora

Nu se percep taxe de intrare pentru lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeală, persoanele cu handicap fizic grav, copiii din centrele de plasament și veteranii de război. Pensionarii beneficiază de reducere, respectiv 50% din valoarea taxei de intrare. Spaţiile folosite pentru expoziţii şi manifestări culturale se pun la dispoziţie în mod gratuit.

Imagini

Muzeul de Istorie (Siret)

Contact

Ultima actualizare:

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.