Județul SUCEAVA

Informează-te!

Suceava în imagini

Muzeul Internațional al Ouălor Încondeiate (Moldovița)

Situat la patru kilometri distanţă de Mănăstirea Moldoviţa, Muzeul Internațional al Ouălor Încondeiate este un loc în care tradiţia şi arta încondeierii se apropie de perfecţiune.

Paştele, cea mai mare şi mai însemnată sărbătoare creştină de peste an a fost prăznuit întotdeauna de români ca o zi de bucurie sfântă. Bucuria Învierii Domnului nostru Iisus Hristos o trăim la începutul primăverii, anotimpul cel mai frumos şi mai plăcut când toate în natură se trezesc la viaţă.

Din cele mai vechi timpuri, arta populară românească, manifestată sub toate aspectele ei reprezintă un tezaur, o bogăţie nepreţuită de comori, poporul român având harul artistic de a-şi tălmăci experienţa, bucuria şi durerea prin obiceiuri, costume populare, covoare sau scoarţe, neasemuita ceramică, sculpturile în lemn sau ouăle decorate. Răstignirea şi Învierea reprezintă legătura eternă dintre moarte şi viaţă aşa cum renaşte natura în fiecare primăvară, iar oul, el însuşi purtător de viaţă, devine un simbol al regenerări, al purifcări, al veşniciei.

Dintre toate obiceiurile româneşti, cel al închistrii ouălor de Paşti este de departe cel mai gingaş şi mai cald, der poate nicăieri ca în județul Suceava, oul nu este privit cu atât de multă dragoste şi nici obiceiul scrierii lui nu este ridicat la nivel de artă ca aici.

Meşteşug şi artă scrierea, pictarea sau încondeierea cu ceară fierbinte a ouălor de Paşti este o activitate extrem de veche a poporului nostru, care ne încântă şi astăzi prin realizările sale de o inegalabilă frumuseţe. Cele mai reprezentative şi mai sugestive ouă închistrite, purtătoare de simboluri vechi, precreştine sunt ouăle ce provin din teritoriile locuite de huţuli. Huţuli sunt universal recunoscuţi pentru măiestria cu care realizează ouăle pascale care au devenit emblematice pentru ei.

La Moldoviţa, localitate în care s-a sălăşluit etnia huţulă din timpuri străvechi, această tradiţe este la ea acasă. Artista Lucia Condrea este cea care a dus faima locului în care s-a născut şi a județului Suceava peste tot în lume.

Un artist care a scris pe micile bijuteri pe care le făureşte istoria neamului din care se trage dar şi poveştile minunate ale acestui tărâm de basm.

Membră în Uniunea Artiştilor Plastici din România şi distinsă cu numeroase premii în cadrul celor mai importante expoziţi şi saloane de artă din lume, Lucia Condrea este un artist unic, iar ouăle închistrite ce-i poartă semnătura sunt imaginea unui har cu care doar cei aleşi de Dumnezeu să-şi bucure semeni sunt dăruiţi.

Lucia Condrea foloseşte în realizarea bijuterilor ovoidale şapte tehnici de lucru.

Prima tehnică este cea tradiţonală (a batik-ului) de la care a pornit şi pe care a perfecţionat-o în timp, iar celelalte șase tehnici de lucru îi aparţin în totalitate, ele având ca punct de plecare tot tehnica batik-ului, însă aspectul final diferă radical de cel obişnuit, al ouălor tradiţonale.

Aceste sunt:

 • ceară colorată în relief;
 • grafică în tehnica batik-ului(alb-negru);
 • dantelările, vechile cusături româneşti transpuse pe ou;
 • tehnica lucrărilor de antichitate, lucrări de autor de o mare complexitate în care interferează arta maură (marocană) şi arta huţulă;
 • lucrări abstracte, moderne (pe un ou se pot observa frânturi din zeci de exponate);
 • vechi cusături huțule transpuse pe ouă folosind ceară de albine și pigmenți naturali.

Aceste șase tehnici de lucru au fost inventate de Lucia Condrea și sunt recunoscute în lumea artei de mari colecționari și muzee.

Motivele ornamentale pe care le foloseşte cuprind o întreagă gamă de elemente reprezentative, deosebit de bine realizate cu o întreagă încărcătură de artă şi simbolistică încifrată în ele.

Cromatica de care se foloseşte pentru ornamentarea ouălor se regăseşte întotdeauna pe costumele populare din zona județului Suceava , precum şi pe ştergare , feţe de masă şi de perină, cusături, ţesături de pat şi de perete… Culorile portului nostru popular se caracterizează prin armonie şi prospeţime find odihnitoare şi fericit combinate.

Câtă migală, cât simţ artistic, câtă trudă, cuvioşie şi simţire, câtă credinţă şi răbdare se pot descifra din simbolurile unui ou încondeiat de Lucia Condrea.

A participa timp de 22 de ani consecutiv în 118 expoziţii internaţionale din 11 țări. Cerinţele juriilor şi valoarea celorlalţi expozanţi au determinat-o ca în ani să se perfecţioneze, ajungând printre cei mai valoroşi artişti ai lumi în acest domeniu.

Lucrările Luciei Condrea sunt la loc de cinste în marile muzee ale lumi, case regale precum şi în numeroase colecţii personale , ea find o sursă inepuizabilă de idei şi concepţii în arta românească contemporană.

Începând cu vara anului 2007, artista Lucia Condrea a inaugurat la Moldoviţa un muzeu, unic în ţară şi poate în lume prin valoarea artistică deosebită a exponatelor. Ideea realizării acestui muzeu a apărut ca o consecinţă firească a multor ani de trudă artistică şi din dorinţa de a lăsa generaţiilor următoare aceste valori unice ale artei.

Muzeul cuprinde peste 5.000 de exponate aşezate artistic pe suprafaţa celor două nivele ale clădirii în 41 vitrine şi este structurat în trei secţiuni:

 • lucrările unicat ale Luciei Condrea, care sunt cele mai numeroase (folosind sapte tehnici de lucru);
 • ouă încondeiate foarte vechi, colecţionate din localităţile locuite de etnia huţulă;
 • lucrări colecţionate de autoare de la creatorii din diverse ţări ale lumii (colecţie internaţională).

De cinci ani, muzeul găzduieşte și o școală internaţională de vară a ouălor închistrite, în cadrul căreia, străini din cele mai îndepărtate colţuri ale lumii vin să înveţe acest meşteşug, să admire minunile județului Suceava dar şi să înţeleagă ceva din sufletul şi istoria huţulior de pe aceste meleaguri.

Ouăle de Paşti sunt o mărturie că datinile, credinţele şi obiceiurile pascale se integrează elementelor cu deosebită valoare ale culturi ispirtuale populare find cele ce definesc, alături de multe altele, particularităţile etnice ale poporului nostru.

Imagini

Muzeul Internațional al Ouălor Încondeiate (Moldovița)


Informații oferite de Primăria Comunei Moldovița.

Contact

 • Muzeul Internațional al Ouălor Încondeiate Moldovița
 • cell+4 0230 336 312
 • cell+4 0723 541 643
 • cell+4 0723 180 286
 • strada Stadionului, numărul 87, 727385, sat Moldovița, comuna Moldovița, județul Suceava
 • Download vCard

Ultima actualizare:

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.