Județul SUCEAVA

Implică-te!

Suceava în imagini

Evenimente care vor avea loc în județul Suceava anul acesta

Data publicării
Categoria

Suceava, oraș și reședință de judeƫ aflat în nord-estul României, a fost întemeiat pe o terasă deasupra malului drept al râului Suceava, înainte de secolul al XIV-lea. Între anii 1388 și 1564 a fost capitala Moldovei, până când aceasta a fost mutată la Iaşi. În timpul domniei lui Ştefan cel Mare în secolul al XV-lea, Suceava s-a dezvoltat ca un deosebit centru comercial şi punct vamal, cu multe depozite şi o cetate puternică.

Monumentele istorice ale orașului includ Cetatea de Scaun, Biserica Mirăuƫi din secolul al XIV-lea, Biserica Sf. Gheorghe din secolul al XVI-lea (cu fresce fine) și Biserica Sf. Dimitrie (cu o clopotniță masivă).

Deși nu este unul dintre cele mai mari județe ale României, Suceava oferă multe evenimente în fiecare an, la care pot lua parte toți cei interesați de escapade culturale, sportive, de ocazii în care să vadă ceva nou și să întâlnească persoane din afara cercului obișnuit de prieteni.

În viitorul apropiat va avea loc în Vatra Dornei Winterfest, în weekend-ul 24-26 februarie. Startul acestui eveniment anual este dat în sfârșitul de săptămână anterior, pe pârtia Mărișel din Cluj. În regiunea Moldovei, pârtia Veverița așteaptă publicul larg pentru competiții de ski și snowboarding, urmate de o petrecere unde muzica electronică nu va lăsa timp de repaus.
În incinta Iulius Mall din orașul Suceava se află Strikers Club, o sală de jocuri care include în primul rând piste de bowling, la care se adaugă mese de biliard și ping-pong, precum și simulatoare de diverse jocuri. Cel puțin o dată pe lună, aici se organizează evenimente care sunt anunțate anterior pe Facebook. Cel mai apropiat va avea loc în zilele 24-25 februarie și poartă numele de Cupa Moldovei. Acesta se află deja la a IV-a ediție, iar numărul maxim de participanți este 24. Campionii locali de bowling își vor putea etala abilitățile, în timp ce spectatorii vor putea intra în atmosfera unui eveniment aparte. Fiind vorba despre un spațiu privat, dar totodată public – incinta mall-ului – există o conexiune la internet care permite găsirea unor alte oportunități de divertisment în momentele de pauză, precum jocurile online, fie pokerul, șahul sau tablele, reluarea unui episod dintr-un serial lăsat pe stand-by sau conectarea la transmisiuni live ale unor sporturi preferate.

Evenimentele de tot felul nu lipsesc pe perioada iernii, dar parcă ne este și mai drag să luăm parte la cele din primăvară, când vremea se mai dezmorțește, soarele apare mai des de după nori și vitamina D crește pofta de activități intense. Rarău Everesting cade exact la țanc, pe 29 aprilie, în Câmpulung Moldovenesc. Evenimentul se află la a doua ediție și, la fel ca și anul trecut, peste 100 de alergători vor face tot posibilul să ajungă pe vârful Rarău printre primii, iar unul cu siguranță va fi primul.

Iubitorii de arte vizuale se pot delecta cu un eveniment deosebit pe 17 februarie, la Teatrul Municipal Matei Vișniec. Intitulat Micul Prinț, după opera lui Antoine de Saint Exupéry, acesta este descris precum musical, experiență vizuală, cu voci individuale, de grup, video design și animație, costume și decor. Direcția de scenă și muzica îi aparțin lui Tibor Cári, pianist și compozitor laureat UNITER pentru muzică de teatru din 2013.

O săptămână și o zi mai târziu, în aceeași locație, sucevenii și cei de prin împrejurimi vor putea urmări spectacolul intitulat Cântăreața Cheală de Eugène Ionesco. Mulți au auzit de această creație, iar cei care au avut deja ocazia de a o vedea, nu știu exact cum să o rezume în câteva rânduri. Singurul motiv ar fi acela că nu se poate povesti, ci se poate doar interacționa cu ea prin simțul vizual, cel auditiv și o minte deschisă la nou. În cadrul său apar înșiruiri diverse fără pic de logică, tragedie prin orice mică mișcare și replici aparent banale, dar cu sens ascuns. Aflat în inima Sucevei, teatrul este ușor accesibil, iar locațiile din zonă – restaurante sau cafenele – pot servi drept loc de socializare înainte sau după o astfel de delectare culturală.

În ultimii ani, orașul Suceava a început să ofere din ce în ce mai multe oportunități de petrecere a timpului liber, ceea ce reprezintă motiv/e de bucurie în rândul orășenilor. Județul Suceava extinde și mai mult aria la acest capitol.