Județul SUCEAVA

Învață!

Suceava în imagini

Stratele cu Aptychus de la Pojorâta

Tip rezervaţie: paleontologică.
Suprafaţă: un hectar.
Încadrare teritorială-administrativă: comuna Pojorâta.
Custode: Direcția Silvică Suceava.

Localizare

În versantul nordic al masivului Rarău, la nivelul văii Putna, amonte de localitatea Pojorâta.

Acces

Deschiderea se află în marginea DN 17 (E 576) ce duce de la Câmpulung Moldovenesc la Suceava (DN 17), la circa doi kilometri aval de localitatea Pojorâta, chiar lângă bariera liniei ferate.

Caracterizare și importanță

Deschidere mare în formațiunea de marne cu o bogată faună de aptichi.

Istoric

Punctul fosilifer a fost făcut cunoscut încă din 1876 de către geologul K. Paul și a fost studiat apoi de toți geologii care au lucrat în regiune.

Elementele geologice și paleontologice

În deschiderea pusă sub protecția aflată în versantul drept al văii Moldovei, de circa o sută de metri lungime ș 40 de metri înălțime, se observă strate subțiri de marnocalcare în alternanță cu șisturi argiloase de culoare roșie și violacee, între care apar și strate de microconglomerate. Pe fețele de desfacere se observă destul de numeroase valve de aptichi. Acestea sunt componente ale cochiliilor de amonți, operculi ce închideau căsuța în care trăia animalul. De aici au fost descrise șase specii de aptichi din genurile Lamellaptychus, Punctaptychus și Laevaptychus, unele noi pentru știință. Ele dovedesc vârsta jurasică terminală, vârstă confirmată și de microfaună după speciile de calpionele (Calpionella alpina, C. elliptica…). Mai recent au fost identificate și speciile Calpionella darder, Calpionelopsi și Tintinopsella carpatic care indică și baza Cretacicului. Acest pachet aparține seriei bucovinice făcând parte din flancul extern al sinclinalului Rarău, stând la baza flișului care formează umplutura lui. Al doilea element interesant este poziția stratelor, care formează o cută, un anticlimat răsturnat spre vest, adică contrar structurii generale ale formațiunilor din sinclinal.

Imagini

Stratele cu Aptychus de la Pojorâta


Surse:

Contact

  • Stratele cu Aptychus de la Pojorâta
  • comuna Pojorâta, județul Suceava
  • Download vCard

Ultima actualizare:

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.