Județul SUCEAVA

Votează!

Suceava în imagini

Tinovul Găina – Lucina

Tip rezervaţie: botanică / tinov.
Suprafaţă: un hectar.
Încadrare teritorială-administrativă: comuna Moldova-Suliţa.
Custode: Direcția Silvică Suceava.
Sit Natura 2000 care se suprapune peste rezervaţie: Găina – Lucina.

Localizare

În Obcina Mestecăniș, în mica depresiune Lucina de sub vârfurile Chitca Mare și Mică, se află la altitudinea de 1.200 de metri tinovul pe pârâiașul Bilcani, afluent al Văii Lucava.

Acces

Din DN 17 (E 576) Vatra Dorne – Suceava se desface la Pojorâta drumul ce urcă pe Valea Moldovei spre Izvoarele Sucevei. În localitatea Moldova-Sulița (30 de kilometri de la Pojorâta) se află gura pârâului Lucava. Pe aceasta în sus prin Cheile Lucavei se urcă la Lucina. De aici, la doi kilometri se află tinovul.

Caracterizare și importanță

Tinovul, parțial împădurit, adăpostește o floră specifică turbăriilor și mai ales elementul boreal, mesteacănul pitic (Betula nana), în arealul său sudic mondial. Tufele de measteacăn pitic cresc pe un strat gros de turbă cu mușchi de tip artic (Sphagnum) și sunt dese. Pe numeroase ramuri uscate se dezvoltă lichenul (Cetraria caperata).

Desișul greu de străbătut, mai ales umed, este invadat din ce în ce mai puternic de molid și de pin silvestru, mai cu seamă pe latura de est. De numeroase tufe de sălcii de mlaștină (Salix aurita și Salix pentantra). La marginea dinspre vest, găsim exemplare de mesteceni pufoşi (Betula humilis, Betula alba subspecia glutinosa).

Istoric

Rezervaţia a fost descoperită la începutul secolului al XX-lea de Mihai Gușuleac care a propus punerea ei sub ocrotirea legii în 1921, ceea ce s-a realizat în 1932.

Condiții geologice și pedologice

Subsolul îl constituie formațiunea de Wildflysch din sinclinalul Rarău iar solul este turbos.

Elemente biologice

Arborele dominant pinul silvestru (Pinus sylvestris) în amestec cu mestecinii (Betula humilis și Betula alba subspecia glutinosa). Tufele de mesteacăn pitic (Betula nana) cresc pe un strat gros de turbă cu muschi de tip arctic (Sphagnum), asociat cu merișor ( Vaccinium vitis-idaea), afin negru (Vaccinium myrtillus), sălcii de mlaștină (Salix aurita și S. pentandra) iar ca plante de mlaștină (Calamagrostis neglecta) și bumbăcărița (Eriophorum vaginatum).

Fauna învecinată este specifică zonelor montane: dintre mamiferele cerbul carpatin, căpriorul, mistrețul, râsul, ursul, lupul, jderul… Ornitofauna este reprezentată prin 30 de specii dintre care amintim acvila de munte (Aquila chrysaetos), vinderelul roșu (Falco tinnunculus), gaița (Garulus glandarius), corbul (Corvus corax). Dintre nevertebrate sunt interesanți fluturii studiați de Ion Nemeș care a descoperit trei specii noi pentru fauna țării, considerați ca mari rarități.

Imagini

Tinovul Găina - Lucina


Surse:

Contact

  • Tinovul Găina-Lucina
  • comuna Moldova-Suliţa, județul Suceava
  • Download vCard

Ultima actualizare:

Promo

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.