Județul SUCEAVA

Votează!

Suceava în imagini

Casa Memorială Mihail Sadoveanu (Fălticeni)

Pe ulița Rădășenilor, azi strada Ion Creangă, numărul 68, scriitorul Mihail SADOVEANU și-a clădit Casa din deal, în propriul deceniu al veacului trecut (meșter, Gheorghe ANDRIOAIA din Bunești).

O casă încăpătoare, înconjurată de o curte întinsă. Împreună cu fratele său, agronomul Vasile SADOVEANU, scriitorul a plantat o alee de tei și pomi fructiferi, pentru viitoarea grădină a liniștii. Aici a locuit scriitorul între anii 1909 și 1918. Ajuns acasă, nu mă gândesc decât să mă reculeg și să mă odihnesc, scria SADOVEANU în 1913.

La Casa din deal, Mihail Sadoveanu a scris Povestiri de seară și Genoveva din Brabant în 1910, Apa morților în 1911, Un instigator și Bordeienii în 1912, Priveliști dobrogene în 1914, Neamul Șoimăreștilor în 1915, 44 de zile în Bulgaria în 1916 și, în sfârșit, File însângerate în 1917. Mihaiel SADOVEANU însă nu a putut să uite niciodată că în 1897, în ultimul an al gimnaziului, a publicat pentru prima oară, sub pseudonimul Mihai din Pașcani, o schiță inițială Domnișoara M din Fălticeni, în ziarul umoristic Dracula din București.


Informații preluate din cartea Geo NICHITA – Însemnări fălticenene (1997).

Inițiativa înființării Casei Memoriale Mihail Sadoveanu a fost luată în toamna anului 1986, când s-a ajuns la o înțelegere cu ultimul proprietar, Dumitru RACOVEANU, să fie cumpărată casa și o parte din grădină, pentru care urma să fie achitată o anumită sumă de bani. Suma necesară a fost obținută din contribuțiile benevole ale unui însemnat număr de cetățeni ai orașului. În amenajarea casei memoriale, un prețios ajutor a fost primit din partea celor două fiice ale scriitorului, Profira și Ecaterina, precum și din partea domnului Constantin MITRU, fratele celei de a doua soții a lui Mihail SADOVEANU.

Casa a intrat în ciclul cultural, ca muzeu memorial, la data de 5 Iunie 1987. Cele șase spații (hol de intrare, camera scriitorului, dormitor, un alt hol, sufragerie și odaia națională) ne-au permis să oferim vizitatorilor o autentică lecție de istorie și crtică literară.

Pe capitole, distingem următoarele:

 • perioada Pașcani, Fălticeni, Iași, București;
 • opera scriitorului (majoritatea cărților sunt în ediții princeps);
 • o galerie a portretelor cu chipul său, surprins și în pictură și sculptură;
 • sala pasiunilor (pescar, vânător, șahist);
 • locul prozatorului SADOVEANU în cultura națională și internațională, implicarea sa în relațiile social-politice ale țării.

De asemenea, au fost extinse investigațiile asupra prezentării cărților transpuse pe pelicula cinematografică sau pe scena unor teatre din țară și de peste hotare și sunt surprinse etapele principale ale apariției operei sale în peste 750 de ediții (dintre care, peste 230, în străinătate).

Muzeul dispune și de câteva piese aparținând patrimoniul cultural (picturi, sculpturi): bust Mihail SADOVEANU, realizat de sculptorul Ion IRIMESCU, trei picturi (Poarta casei lui Sadoveanu, Ulița Rădășeni și Dumbrava Minunată) aparținând lui Aurel BĂEȘU, Peisaj, realizat de Dimitrie SADOVEANU, Profirei SADOVEANU și Teodorei SADOVEANU, realizate de Nelly ȘTIUBEI.

La Fălticeni a petrecut cele mai importante perioade din viață: adolescența, tinerețea și primii ani ai maturității, aici a scris 31 de cărți, orașul reprezentând perioada de formare și consacrare a scriitorului.

Program de vizitare

 • marți – duminică / 9:00 – 17:00

Imagini

Casa Memorială Mihail Sadoveanu Fălticeni

Contact

Ultima actualizare:

Promo

Comentarii (2)

 1. sami

  Care este prețul de intrare?

  Răspunde

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.