Județul SUCEAVA

Vinde!

Suceava în imagini

Muzeul Apelor Mihai Băcescu (Fălticeni)

Bun pedagog, cu dragoste faţă de mediul înconjurător, profesorul emerit Vasile CIUREA a întemeiat, în 1914, primul muzeu din Fălticeni.

Unul dintre elevii profesorului Vasile Ciurea este academicianul Mihai BĂCESCU care nu şi-a uitat niciodată primul iniţiator în tainele naturii, dar nici locurile natale. Astfel, la 17 August 1982 luă fiinţă la Fălticeni, în semn de iubire şi recunoştinţă profesorului Vasile CIUREA, Muzeul de Știinţe Naturale.

Din 28 Martie 1993, muzeul nu numai că se va numi muzeul apelor, dar va primi şi numele ctitorului său, Mihai BĂCESCU. Se împlinea astfel o dorinţă şi o definire elocventă, precum şi un gest de aleasă gratitudine şi preţuire celui care şi-a închinat viaţa cercetării mediului acvatic şi a dat culturii fălticenene dimensiuni valorice perene.

Muzeul cuprinde compartimente structurate organic, de un real interes ştiinţific. Astfel, preţuind tradiţiile muzeistice fălticenene, în două săli rememorăm aspecte ale primului muzeu din localitate, câteva exponate rămase evocând natura pasiunilor şi preocupărilor înaintaşilor noştri, în special ale ctitorului de muzeu, Vasile CIUREA.

Aici sunt reprezentate aproape toate secţiile vechiului muzeu: arheologie, istorie, arme vechi, etnografie, carte veche, numismatică şi fotografii. Trăsurica, un exponat de mare valoare, executată de Leon COMNINO timp de 35 de ani numai din briceag, şi expusă în 1937 în expoziţia universală de la Paris, impresionează şi reţine îndelung atenţia vizitatorului prin măiestria execuţiei şi migala creatorului ei.

Muzeul prezintă lumea cercetătorilor Emil RACOVIȚĂ, Grigore ANTIPA, Paul BUJOR şi Ion BORECA, exponatele de aici reliefând contribuţiile ştiinţei româneşti în domeniul hidrobiologiei. Participând la numeroase expoziţii oceanice, descoperind numeroase specii de peşti şi crustacei, academicianul Mihai Băcescu a dăruit muzeului peste 700 de exponate. Toate acestea sunt expuse în două săli, ca un omagiu adus savantului Mihai Băcescu, muncii sale de cercetare şi autor a peste 475 de lucrări ştiinţifice originale publicate singur sau cu colaboratori din ţară şi străinătate.

Bucuria nespus de mare a vizitatorilor, mai cu seamă a celor tineri, este atunci când ajung la partea vie a muzeului: acvariile. În cele 13 bazine cu o capacitate de peste 11.000 litri de apă, trăiesc numeroase specii de peşti indigeni şi exotici, broaşte ţestoase, scoici şi raci. Zestrea muzeului este îmbogăţită pe deplin şi cu un glob geografic, unic în lume, prin faptul că redă la scară, alături de relieful uscatului, configuraţia reliefului subacvatic. Donat în 1986, globul geografic a fost executat cu măiestrie şi cu o exactitate milimetrică, pe parcursul a cinci ani şi jumătate, de către profesorul de geografie Neculai ISAIC din Vadul Moldovei.

Vasile CIUREA m-a învățat să iubesc folorile, animalele, împreună cu el am lucrat la confecționarea borcanelor cu pești pentru vechiul muzeu. Meleagurile sucevene au oferit un bogat material de studiu pasiunii mele în formare. Muzeul este o încununare a activității mele, în special de oceanolog: l-am înzestrat cu sute de animale, pe care le-am adus din cele trei oceane, multe unice nu numai în România, ci raportat la marile muzee ale planetei. Am vrut astfel să refac și să îmulțesc vechea colecție de animale acvatice din vremea care mă leagă de profesorul CIUREA. El este conceput ca un muzeu – fără pereche în lume – al apelor. Dar pentru a nu întârzia bucuria de a dărui oamenilor un obiectiv deosebit, i-am spus muzeul de științe naturale. Însă structura și exponatele fac precizia cuvenită aici, în Fălticeni, ne aflăm într-un muzeu al apelor. (Mihai BĂNCESCU)

Exponate

Muzeul Apelor Mihai Băcescu Fălticeni are în patrimoniu elemente ce conferă unicitatea acestui muzeu.

Globul Pământesc

Globul Pământesc este realizat de profesorul Neculai ISAIC, profesor de gradul I, în colaborare cu Mihai BĂCESCU. Iniţial, se realizase deja un planiglob cu nivelul zero din plastic. Acest glob fixat pe o sferă ia naştere ca rezultat al unui proiect de colaborare între cei doi oameni de ştiinţă: Mihai BĂCESCU şi profesorul.

Globul este realizat în decursul a cinci ani de efort neclintit depus la finalizarea acestui proiect. Fundul oceanelor este realizat din PFL de 0,5 milimetri grosime care apoi este sculptat, la scară de 1:8.100.000. Sfera este construită din câte opt petale pentru fiecare emisfera atât Nordică cât şi Sudică; şi lipită pe ecuator la cota zero.

Continentele sunt realizate cu pânză tare prin modelaj cu aracet. Vârfurile importante ca altitudine de pe Terra sunt scoase în evidenţă cu cuişoare la scara globului. Ultima parte în realizarea acestui glob o constituie colorarea, aceasta făcându-se după standardele europene de convenţionalitate.

Globul este inaugurat la data de 17 August 1986 şi este o donaţie a profesorului pentru Muzeul Apelor Mihai Băcescu Fălticeni.

Trăsurica

Trăsurica face parte din aripa veche a muzeului fiind în visteria muzeului încă de la existenţa vechiului muzeu inaugurat de profesor Vasile CIUREA. Acest cupeu din lemn, un exponat de mare valoare, executat de Leon Comnino timp de 35 de ani, numai din briceag, şi expus în 1937 în expoziţia universală de la Paris, impresionează şi reţine îndelung atenţia vizitatorului, prin măiestria execuţiei şi migala creatorului ei.

Scoicile Tridacna

Scoicile Tridacna sunt moluşte cu valvele grele, puternic calcifiate şi sculptate, ce trăiesc încastrate în recifele de corali. Cea mai mare dintre ele, TRIDACNA GIGAS, folosită obişnuit la intrarea bisericilor catolice ca aghezmantar poate trece de 300 kilograme greutate. Aceste scoici se prind de substratul tare, cu piciorul lor cărnos ce iese pe la partea inferioară a valvelor; pe măsură ce cresc, cresc şi coralii cuprinzându-le complet.

Diorama Delta Dunării

Diorama Delta Dunării este foarte greu să decizi un exponat reprezentativ pentru această cameră a dioramelor, dar diorama Delta Dunării pare a fi un exponat mai de marcă.

De asemeni în această încăpere a muzeului puteţi găsi mai multe astfel de diorame, cum ar fi Râul Moldova, Iazul Fălticenilor, Barajul de la Bicaz, Efectele negative ale poluării, Secţiune prin Marea Neagră, Foca Mării Negre şi Oceanul Atlantic.

Morunul

Morunul este cel mai mare sturion din apele noastre, atingând 9 metri lungime şi greutatea de 1.000 – 1.500 kilograme. O femelă de o sută de kilograme, în vârsta de 20-25 de ani, poate depune 8.000.000 icre.

Morunul poate atinge vârsta de 70-80 de ani. Trăieşte în Marea Neagră, Marea Caspică, Marea Azov şi chiar în estul Mării Mediteranei.

Program de vizitare

 • luni – duminică / 8:00 – 16:00

Tarife de vizitare

 • individual / 6 lei / persoana
 • grup organizat (copii, elevi, studenți, pensionari) / 3 lei / persoana
 • taxă foto / 5 lei / persoana
 • taxă filmare / 10 lei / persoana

Imagini

Muzeul Apelor Mihai Băcescu Fălticeni

Contact

 • Muzeul Apelor Mihai Băcescu Fălticeni
 • voice+4 0230 541 416
 • strada Nicolae Beldiceanu, numărul 8, Fălticeni, judeţul Suceava
 • Download vCard

Ultima actualizare:

Promo

Comentarii (8)

 1. diana

  un loc cu adevarat agreabil

  Răspunde

 2. Ank752

  un muzeu minunat

  Răspunde

 3. Ellya

  Am fost si eu,si este superb..Chiar,magic,pot sa spun!

  Răspunde

  • andreea

   si eu am fost acum 2 sasptamini e super

   Răspunde

 4. Laura

  Maine o sa vizitez cu clasa mea de la scoala si inca o clasa mai mlte muzee,printre care si Muzeul Apelor.Din cate am citit despre el mi se pare foarte interesant si frumos.Abia astept sa il vizitez!!!!

  Răspunde

  • andreea

   esti nebuna eu sunt in clasa a 5 A si a fost minunat as mai merge de 345689 de ori

   Răspunde

 5. Mistreanu Corneliu

  Maine il voi vizita si eu impreuna cu un grup de copii de clasa a III-a. Sper sa plecam incantati.

  Răspunde

 6. Denisa Mihaila

  Este super tare , am fost si eu si imi place mult mai ales la suveniruri . Mi-am cumparat o stea de mare reala miroase cam urat deoarece e moarta dar e frumoasa .

  Răspunde

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.