Județul SUCEAVA

Respectă!

Suceava în imagini

Galeria Oamenilor de Seamă Fălticeni

Convingătoare frescă a vieţii şi creaţiei unor personalităţi ale culturii, artei şi ştiinţei româneşti, Galeria Oamenilor de Seamă Fălticeni şi-a deschis porţile la 16 Iunie 1972, în casa donată de scriitorii Horia şi Vasile Lovinescu, sub directa îndrumare a cronicarului Eugen Dimitriu.

Remarcând vocaţia creatoare a oamenilor acestor locuri şi numărul mare al personalităţilor născute aici, George Călinescu situa în 1939, oraşul Fălticeni imediat după Bucureşti şi Iaşi.

Târgul Fălticeni se afirmă în cultura naţională începând de la mijlocul secolului al XVIII-lea. Din bogatul lexicon al personalităţilor fălticenene fac parte scriitorii Matei Milo, Enache Gane, Costache Gane, Maria Cantacuzino, Nicolae Istrati, Nicu Gane, Ion Creangă, Nicolae Beldiceanu, Mihail Sadoveanu, Ion Dragoslav, Anton Holban, Horia Lovinescu, Vasile Lovinescu, Nicolae Labiş, Vasile Savel, Nicolae Jianu, Mihail Şerban şi Grigore Ilisei, istoricii, criticii literari şi filologii Eugen Lovinescu, Alexandru Lambrior, Teodor V. Stefanelli, Virgil Tempeanu, Gheorghe Cardas, Mihai Gafita, A.G. Stino, Constantin Ciopraga, Cornel Dimitriu, Ştefan Sorin Gorovei; oamenii de teatru şi muzicienii Jules Cazaban, Grigore Vasiliu-Birlic, Paul Călinescu, George Adamachi, Alexandru Alger, artiştii plastici Ion Irimescu, Ştefan Soldănescu, Dimitrie Harlescu, Aurel Baesu, Maria Mihaescu, Mihai Camarut, Vasile Vasiliu – Falti, folcloriştii Artur Gorovei şi Mihai Lupaescu, oamenii de ştiinţă Dimitrie Leonida, Nicolae Grigoraş, Vasile Ciurea, Mihai Băcescu, Eliot Sorel, Sofia Ionescu-Ogrezeanu şi Florin Constantin Ghiurea. Enumerarea ar putea continua.

La întrebarea des rostită: Cum se explică această neobişnuită explozie spirituală la Fălticeni? istoricii răspund cu referire la un anume context în care oraşul a trebuit să devină, pentru câteva sute de ani, nod important la graniţa unui imperiu hrăpăreţ; sociologii prelungesc explicaţia în stufoase statistici indicând o anume prosperitate; geografii trimit la cadrul natural deosebit de armonios, pitoresc şi tihnit; literaţii vorbesc de atmosferă, de tipic sau inefabil. Mai presus de toate acestea este felul deosebit de a fi pe care l-au avut şi îl au oamenii de pe aceste minunate meleaguri, setea lor de cultură.

Oraş tihnit şi pitoresc, copleşit de melancoliile primăverilor şi toamnelor, Fălticenii aspiră pe drept cuvânt la faima oraşelor – muzeu.

Între anii 2010 și 2012 clădirea muzeului a beneficiat de lucrări de reabilitare și consolidare. Proiectul, finanțat din bugetul Consiliului Local Fălticeni, a vizat refacerea lucrărilor de arhitectură, consolidarea structurii și refacerea instalațiilor electrice, apă, canalizare, încălzire…

Spațiul expozițional aduce ca noutate o sală cu mobilier care a aparținut scriitorilor Vasile și Horia Lovinescu și criticului literar Eugen Lovinescu.

În secția dedicată oamenilor de știință este expus în premieră certificatul de inventator obținut de doctorul Demetri Popescu Fălticeni, în anul 1967, pentru instalația de conservare în stare viabilă a organelor și membrelor, în vederea transplantării.

Program de vizitare

 • marți – duminică / 8:00 -16:00

Tarife de vizitare

 • individual / 4 lei / persoana
 • grup / 2 lei / persoana
 • taxă foto / 5 lei / persoana
 • taxă filmare / 10 lei / persoana

Imagini

Galeria Oamenilor de Seamă Fălticeni

Contact

Ultima actualizare:

Promo

Comentarii (5)

 1. todirut

  am fost coleg cu GHIUREA FLORIN SI ASI DORI UN NUMAR DE TELEFON,.UN E-MAIL PENTRU A INTRA IN COMUNICARE CU EL.VA MULTUMESC.

  Răspunde

 2. Adrian Vornicu

  Sunt din Piatra Neamt, am lucrat ca sef de santier in constructii, la Falticeni; 1981-1989. Primarul Costica Arteni a reconstruit cu drag orasul, inclusiv Galeria Oamenilor de seama. Orasul Falticeni si oemenii lui mi-au marcat placut viata. Mereu ma reintorc cu drag in acest oras linistit, cu oameni minunati.

  Răspunde

 3. ioan bandila marceanu

  Doresc sa stiu cine a fost familia Bronitki in orasul Falticeni in perioada interbelica si care a fost casa lor in Falticeni. Doamne ajuta

  Răspunde

 4. nicu

  Dupa 1950 a existat la Falticeni un muzeu de istorie sub numele de dr.diaconescu?…daca stie cineva sa-mi raspunda,,,,

  Răspunde

 5. NELU POPA

  GALERIA OAMENILOR SE SEAMĂ din Fălticeni reprezintă o adevărată ENCICLOPEDIE , Vreau să realizez un material literar cu acest muzeu. Nelu Popa, din COMĂNEȘTI, jud, Bacău

  Răspunde

Lasă un comentariu

Foloseşte cu încredere: <a href="" title=""></a> <strong></strong> <em></em> <blockquote></blockquote>

Încercăm să avem o politică liberală vizavi de comentarii.
Te rugăm să menții o atmosferă pozitivă și constructivă în mesajele tale sau riști să ai accesul blocat.